noiembrie 18, 2016

Dupa extractie

recomandari-dupa-extractie-dentara

Recomandari dupa extractia unui dinte

Dupa extractia unui dinte, in locul acestuia se va forma un cheag de sange, care ajuta la vindecarea osului si a gingiei. Pentru a opri sangerarea, a preveni infectia si a proteja acest cheag, peste rana se aplica pansamente, imediat dupa operatie sau, dupa caz, rana se sutureaza.

Pansamentele se tin pe rana pentru 2 ore

Acestea se fixeaza pe rana si dintii se tin stransi, astfel incat pansamentul sa nu se miste. Pansamentul nu trebuie schimbat acasa si se scoate in cazul in care mancati sau beti. Daca, in locul pansamaentelor, s-a aplicat o sutura, firele sunt inlaturate dupa 7-14 zile.

Sangerarea este normala

Imediat dupa extractie este normala sangerarea, de aceea se si aplica pansamentul, pentru a o opri. De multe ori pare mai mult sange decat este in realitate, amestecandu-se cu saliva. Daca sangerarea este excesiva si nu se opreste in a doua zi dupa extractie, adresati-va medicului stomatolog. Sangerarea poate fi provocata sau intretinuta de consumul alimentelor tari sau fierbinti in ziua extractiei.

Alimente moi pot fi consumate dupa ce trece efectul anestezicului

Aveti grija sa nu mancati pana nu trece complet efectul anestezicului, altfel va veti musca limba, buza si obrajii. In functie de persoana, anestezicul poate actiona pana la 6 ore dupa injectare.

Pe cat posibil, incercati sa mestecati pe partea opusa operatiei. Cel mai usor va va fi sa consumati alimente moi si este bine sa evitati alunele, chipsurile sau orice alta mancare ce ar putea irita sau trauma locul extractiei. Din a treia zi dupa extractie, puteti reveni la dieta normala. Sunt indicate alimentele la temperatura camerei, important este sa nu fie fierbinti. Nu recomandam apa minerala sau alte bauturi carbogazoase sau acidulate in ziua operatiei. De asemenea, a nu se consuma produse lactate in primele 2-3 zile dupa extractie.

Nu sunt indicate bauturile alcoolice pentru macar 24 de ore dupa extractie sau cat luati medicamente pentru durere. Alcoolul este contraindicat si persoanelor care iau antibiotice.

Protejarea locului extractiei

Nu sugeti din locul extractiei, pentru a permite formarea cheagului si vindecarea locului. Din acelasi motiv nu se bea cu paiul. In plus, nu palpati locul extratiei cu limba sau cu degetele.

Fumatul nerecomandat in primele 24 de ore

Fumatul poate cauza dizolvarea cheagului de sange si poate duce la complicatii si infectii in zona extractiei, de aceea se recomanda evitarea fumatului pentru cel putin 24 de ore dupa operatia de extractie a dintelui.

Sunt posibile dureri dupa trecerea efectului anesteziei

Pentru durerile din zona extractiei recomandam sa luati o pastila de Ibuprofen,  Aulin sau Ketonal. Insa, daca durerile nu trec dupa 3-4 zile, este bine sa va adresati medicului stomatolog.

Nu luati antibiotice daca medicul stomatolog nu vi le prescrie

Este bine de stiut ca este normala o crestere cu pana la 1 grad Celsius a temperaturii corporale, imediat dupa operatie. Acest fapt nu indica o nevoie de antibiotice.

Se poate sa apara o usoara inflamatie a obrazului sau a buzei

In cazul unei astfel de inflamatii, se aplica pe locul respectiv comprese cu apa la temperatura camerei.

Periajul se reia dupa 24 de ore de la operatie

In prima zi dupa operatie, gura nu se clateste cu nimic si nu se periaza dintii. In urmatoarele zile se reia periajul si se clateste gura  de 2-3 ori pe zi cu apa de gura, dar la periaj se menajeaza locul operatiei.

Firele de sutura se tin 7-10 zile

Acestea se scot doar de catre medicul stomatolog, la 7-10 zile de la extractie.

La 2-6 luni de la extractie puteti inlocui dintele pierdut cu un implant

Pentru a va asigura ca dantura dumneavoastra ramane sanatoasa si dintii de langa cel pierdut nu incep sa se mobilizeze sau sa se deplaseze, este bine ca dupa 2-6 luni (in functie de situatie) de la extractie, cand zona este vindecata, sa va adresati medicului stomatolog, pentru inserarea unui implant sau pentru realizarea unei punti, in functie de caz.