noiembrie 18, 2016

Dupa inserarea implantului dentar

Recomandari dupa inserarea implanturilor dentare

Recomandari dupa inserarea implantului dentar

Suntem in permanenta la dispozitia dumneavoastra. In primele zile dupa operatia de inserare a implantului, tinem legatura telefonic, pentru a ne asigura ca vindecarea decurge asa cum ne-am asteptat. Apoi ne revedem periodic, pentru a monitoriza procesul de vindecare si pentru a stabili cel mai bun moment de fixare a bontului protetic si a coronitei dentare pe bontul protetic. In general, acesta se fixeaza la 3 luni dupa implant.

Imediat dupa inserarea implantului :

Comprese reci

In ziua in care s-a facut interventia chirurgicala tineti cat mai mult timp posibil o compresa rece pe obrazul de pe partea unde s-a inserat  implantul, pentru a evita umflarea si echimozele. Aplicarea compresei reci in urmatoarele zile nu este indicata.

Pozitie verticala

Incercati sa stati cat mai mult in pozitie verticala si evitati efortul fizic si exercitiile, pentru a nu creste presiunea sangelui la nivelul capului. De asemenea, si in timpul somnului este bine sa dormiti pe mai multe perne, pentru a mentine capul intr-o pozitie cat mai ridicata. Este bine sa dormiti pe partea opusa locului interventiei chirurgicale.

Alimentatie la temperatura camerei

Evitati alimentele fierbinti, pana ce trece efectul anesteziei, altfel este posibil sa provocati o sangerare abundenta din rana.

Alimente moi si lichide

Dupa ce trece efectul anesteziei, puteti sa consumati doar alimente foarte moi si la temperatura camerei. Alimentele moi sunt de preferat pana la indepartarea firelor de sutura, pentru a nu trauma locul interventiei si a deschide rana.

Fara cafea si alcool

Cafeaua nu este recomandata 2-3 zile imediat dupa inserarea implantului, deoarece poate cauza hemoragii post‑operatorii sau probleme cu vindecarea. Aceleasi efecte le pot avea si ceaiul negru, bauturile acidulate si alcoolul. De asemenea, alcoolul poate reduce efectul antibioticului, pe care medicul dentist vi l-a recomandat sa-l luati un timp dupa inserarea implantului.

Fumatul nu este recomandat

Fumatul poate incetini vindecarea si poate cauza infectarea osului mandibular. Din acest motiv, nu este recomandat nici dupa operatie, dar nici in urmatoarele zile.

Masticatia pe partea opusa operatiei

Este recomadat sa mestecati pe partea opusa operatiei, pana la vindecarea gingiei. Mancarea este posibil sa atinga zona operatiei, dar se va indeparta prin clatirea cu apa.

Periajul dentar este permis

Este importanta reluarea spalarii dintilor, chiar din prima zi a operatiei, pentru a impiedica formarea placii bacteriene, care ar putea cauza inflamarea gingiilor. Cu toate acestea, in zona operatiei se va folosi o periuta foarte moale, pentru a nu irita zona si a facilita procesul de vindecare. Va rugam sa nu folositi dusul bucal 2-3 saptamani pe partea cu operatia.

Medicatia conform indicatiilor medicului stomatolog

Medicul stomatolog va va recomanda ce antibiotic sa luati, cantitatea si numarul de ore la care acesta poate fi administrat. De asemenea, tot medicul stomatolog va va informa si ce analgezice pot fi utile, in cazul aparitiei durerii. Dupa anestezie, este posibil sa simtiti durere in zona unde a fost inserat implantul.

Sunati medicul in caz de sangerare excesiva

Este normal sa existe mici urme de sange, dupa operatie, mai ales in prima zi. Totusi, daca sangerarea este foarte puternica si dureaza mai mult de o zi, este bine sa va adresati medicului implantolog.

Firele de sutura se indeparteaza de catre medic

Firele de sutura se indeparteaza de catre medicul stomatolog, la 7-14 zile de la operatie sau atunci cand acesta stabileste. Este important sa nu deranjati zona operatiei si sa nu indepartati dumneavoastra firele din zona operata.

Perioada medie de vindecare, 3 luni

Dupa 3-6 luni de la inserarea implantului (in functie de tipul de implant si de locul unde a fost inserat), dupa osteointegrarea acestuia si vindecarea gingiei, se va atasa un conformator gingival, urmat de amprentare si de realizarea si aplicarea coroanei dentare definitive.